Парламентарната комисия по бюджет и финанси единодушно взе решение да предложи на Народното събрание да приеме повторно върнатата от президента за ново обсъждане актуализация на бюджета за 2013 година, предаде БГНЕС.

Единствената констатация от мотивите на ветото на президента, с която депутатите са съгласни, е тази, че "редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети" и че е "належаща нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци".

"Всъщност е обективна оценка на управлението на ГЕРБ. Правителството на Пламен Орешарски показа волята си за реформи в програмата си и ще я развие през следващата година", коментира председателят на комисията Йордан Цонев. Според него частично вето на Закона за държавния бюджет не може да има. "Вето върху приходите означава вето на целия бюджет, тъй като ако не се приемат приходите, няма да може да се направят и разходите", коментира той.

В комисията нямаше представители на ГЕРБ, като гости на заседанието присъстваха депутатите Владислав Горанов и Красимир Стефанов. Отсъстваха и депутатите от "Атака" и на практика актуализацията беше приета само с гласовете на Коалиция за България и ДПС.