Искам да напомня, че по новите правила на Европейския съюз (ЕС) за свръхдефицит, държавата плаща глоба и автоматично се спира цялото европейско финансиране. 

Това коментира пред Kmeta.bg кандидат-депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев, заемал поста министър за управление на еврофондовете в кабинета „Борисов“.

„В краткосрочен план трябва да се справим с няколко кризи, които съществуват до момента - дефицитът на страната ни трябва да бъде възможно най-малък, защото в момента нямаме нужда от процедура по свръхдефицит“, категоричен бе Томислав Дончев.

Според зам.-шефа на ГЕРБ важни са също така „преодоляването на цялата драма с Корпоративна търговска банка (КТБ), проблемът с енергетиката и справянето с него и максимално бързо стартиране на новия програмен период“. 

„Още през 2015 г. трябва да са отворени първите схеми за финансиране. Друга задача е възстановяването на финансирането по двете оперативни програми, защото ако това не стане, разходите от държавата за покриване на липсите ще са около 1,5 млрд. лв.“, алармира той.

Според него системата на европейските пари направо „мрази хаоса и нестабилността“. „За осъществяването на един голям проект са необходими няколко години - от идеята, която преминава през одобрение и рязането на лентата. Всяко хаотично действие може да доведе до загубата на много пари, така че изискването е да има последователно управление, което да не допуска хаос“, поясни Дончев.

Той е на мнение, че финансирането за програмния период 2014-2020 е по-различно от това на изтеклия 2007-2013 г. „Основната разлика е в това, че огромна част от парите, които са отпускани за отделните сектори, са свързани с реформи и ако те не дадат резултат, след 2016 г., когато се прави преглед на реформите, парите ще бъдат спрени“, гласи другото „предупреждение“ на Томислав Дончев.

По думите му, освен стабилно управление трябва силен реформаторски устрем и политическа смелост за реформите във всеки сектор. „Европейското финансиране е една сфера, в която само добрите намерения не са достатъчни. тук се изисква подход, опит и ако тях ги няма, няма да стигнем до никъде“, смята Дончев.

Политикът смята, че за да изчезнат всякакви съмнения при разпределяне на еврофондовете, добрата мярка може да е само точната процедура. „Важна е прозрачността на всяка стъпка от избора за изпълнител на обществена поръчка, оценка и т.н. Това е единственият лек, с който ще преборим съмненията“, отсече Дончев.

Смятаният за един от най-успешните кметове бивш градоначалник на Габрово е на мнение, че държавата трябва да ограничи по-важни приоритети в разходите си: „Повече пари за инвестиция и сфери, генериращи растеж и по-малко - за издръжка на държавния апарат“.