През септември вложителите на белгийско-френската банка Дексиа (Dexia) са изтеглили от сметките си един милиард евро, съобщава днес вестник "Тиджд". По информация на изданието във вторник тази седмица клиентите на банката са изтеглили 300 милиона евро в брой.

В днешната публикация се уточнява, че в същия ден по електронен път от банката са били изтеглени 100 милиона евро.

Вестникът отбелязва, че в банката има влогове за 80 милиарда евро. Част от вложителите са общински власти, които от вчера също започнаха прехвърлянето на капиталите си към други финансови институции.

И.д. министърът на финансите на Белгия Дидие Рейндерс изрази очакване съдбата на Дексиа да бъде сходна с тази на Фортис. Той коментира въпроса пред депутатите от финансовата комисия в Камарата на Федералния парламент. Според него разделянето на Дексиа на две отделни банки - френска и белгийска, не е подходящо решение.

Рейндерс допълни, че намирането на изход е "въпрос на часове или дни, но не и на седмици". В събота ръководството на банката се събира в Париж, за да избере план за реакция в сегашната ситуация, предизвикана от дълговата криза.