През 2006 година на трудовия пазар в Германия са работили 6 хиляди български граждани, а към настоящия момент техният брой е почти 16 хиляди, като всички те имат задължителна социална осигуровка. Това съобщи д-р Тинка Троева, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси в посолството ни в Берлин.

Най-голяма част от работещите българи в Германия са заети в областта на услугите, поддържане и ремонт на превозни средства и в областта на здравните услуги. Българите, които са намерили работа в Германия с посредничеството на Агенцията по заетостта или Федералната агенция по труда в Бон за миналата година са нараснали почти с 50% и техният брой е достигнал над 8 хил. души. До края на 31 март тази година от междудържавните спогодби за сезонни работници са се възползвали 191 български граждани.

За миналата година сезонните работници в Германия са били почти 9 хиляди, което е над 90% повече в сравнение с 2010 година. Тинка Троева уточни на какви условия трябва да отговарят кандидатите за работа, съгласно действащата от началото на тази година наредба за достъпа до трудовия пазар на Германия. ”Те трябва да имат преведени, нотариално заверени дипломи, разбира се, има си система. Става въпрос за т.н. „регулирани специалности” като например медицинските специалности.

Втората точка от кандидатстването, която би следвало да имат предвид, е търсене на работа в областта на завършената специалност, защото ако работата и дейността, която ще извършват, не е в областта на завършената от тях специалност, тогава те нямат право да работят без разрешение за работа.” Ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в посолството ни в Берлин Тинка Троева подчерта и необходимостта кандидатите за работа в Германия да имат съответното ниво на владеене на немски език, което позволява нормална комуникация.

Според официалната статистика самостоятелно наетите български граждани в Германия, които в повечето случаи работят без социални осигуровки, са около 7 хиляди. / Агенция Фокус