БНБ пусна обществена поръчка за печатане на банкноти. До края на годината за поддържане на паричното обращение, както и за възстановявaне на използваните в края на юни запаси от хартиени пари централната банка трябва да осигури отпечатването на общо 60 млн. банкноти - с номинали 10, 20 и 50 лева, става ясно от обявлението в регистъра на обществените поръчки. 

Освен напрежението в банковата система в края на юни и началото на юли като друга причина за поръчката е изтъкнато и засиленото търсене на банкноти през туристическия сезон. 

БНБ ще възложи задачата с договаряне с "Обертюр Фидюсиер" АД, в което акционер е печатницата на централната банка. 

Още на 23 юни централната банка обяви открита ограничена процедура по ЗОП за отпечатване на български банкноти за период от 4 години за 26 млн. лв. 

"Същевременно в края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на юни", отбелязват от БНБ.

Дружеството "Обертюр Фидюсиер" е единствената печатница в България с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, се казва в публикуваното вчера обявление на БНБ. 

Сделката за печатницата на БНБ приключи в края на миналата година, когато беше регистрирано новото дружество "Обертюр Фидюсиер" - 70% от дяловете са на френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп", а останалите 30% - на "Печатница на БНБ".