Колко здрава е всяка банка ще е ясно след година. БНБ търси международна фирма, която да провери активите им и да направи стрес-тестове.

Първото действие за идващата проверката на активите в банковата система и стрес - тестовете вече е факт. Българската народна банка обяви обществена поръчка за международния консултант и очаква да плати на избрания около 1.7 млн. лв. Търсят се компаниите, които са оценявали банките в еврозоната. А от обявата става ясно, че публично резултатът от проверката ще стане известен чак след година. Въпреки настойчивото желание на Европейската комисия тестовете да завършат до края на 2015 г., пише "Капитал Daily".

Консултантите ще трябва да докажат опит в извършването на поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните три години, както и да покажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв.

В изискванията се вместват не само фирмите от голямата четворка (Deloitte, EY, KPMG и PWC), но и други специализирани в одита, счетоводството и финансовото консултиране компании от Европа и САЩ. Критериите са такива, че те могат да кандидатстват не с местните си поделения, а от името на централите си, тъй като има изискване в екипа, който ще изпълни поръчката, да участват лично ръководители, провеждали поне две подобни операции за последните три години. Оферти на участниците ще се събират до 23 септември, а отварянето им ще се проведе ден по-късно, като на него ще могат да присъстват и медии.

Обявата е публикувана на сайта на БНБ, а също и на сайта на Агенцията по обществени поръчки, която има ангажимент да я публикува в Официалния вестник на ЕС, а до дни се очаква обявата да бъде качена и на  платформата Tenders Electronic Daily. 

Кандидатите ще трябва да предложат цялостна концепция за организирането и изпълнението на процедурата, която включва и стрес-тестове, да адаптира методологията на Европейската централна банка към спецификите на местния пазар и да е готов с оповестяването на резултатите най-късно до 31 август 2016 г. Посочената дата измества с осем месеца срока, даден първоначално от Европейската комисия (ЕК) на България за проверка на активите в банковата система. Че ще има забавяне и преговори на ниво правителство с ЕЦБ за даване на отсрочка, стана ясно при встъпването в длъжност на новия управител на централната банка Димитър Радев преди месец.

Изпълнителят на поръчката за оценка на активите в системата ще трябва да организира работата си на шест етапа, като първият е подготвителен, със съставянето на план-график на всички дейности, които ще извършат за 12 месеца. Вторият е свързан с работа по методологията. Третият включва същинският преглед на активите, а следващият са стрес - тестовете и изготвянето на сценариите за тях. Целта им е да се установи каква е способността на банките да поемат неочаквани загуби от продължителни хипотетични шокове, които са достатъчно тежки, но и вероятни за случване. На база на резултатите от тестовете ще се предпишат и предприемат мерки за покритие на потенциалния капиталов недостиг. Финалният етап от процедурата е изготвяне на комуникационна стратегия, по която да се съобщят резултатите.

През целия период на проверката изпълнителят ще трябва да представя в БНБ месечни писмени доклади за свършеното.

Търсенето на международна оценителска компания пък започва с индикативна стойност на поръчката от 1.7 млн. лв. за проверки в 28 банки. Това не е фиксирана цена, която БНБ трябва да заплати задължително на избрания за изпълнител, а служи за определяне на гаранция за участие, която е процент от прогнозната стойност. Плащането за получените услуги ще се формира на база на предложената от участника цена, като всеки може да оферира както по-висока, така и по-ниска от обявената прогнозна стойност на поръчката.