Лихвите по кредитите няма да спаднат драстично до края на годината, прогнозира управителят на БНБ Иван Искров. По думите му тенденцията на спад на лихвите ще продължи, но тя ще бъде плавна, а не драстична.

Искров обърна внимание, че условията в кредитирането са започнали да се подобряват първо за най-добрите клиенти, първокласните клиенти и по най-конкурентните продукти. „Както виждате в момента при ипотечните кредити на практика лихвите се върнаха на нивата от преди кризата. Така че нищо не става с магическа пръчка, всичко става с отчитане на реалностите. Лихвите постоянно спадат, внимателно, без да се избързва, тъй като в крайна сметка банките зависят от икономиката“, каза шефът на БНБ. Централният банкер обърна внимание, че когато се говори за лихви, трябва да се има предвид структурата на икономиката, дали сме член на еврозоната или не, състояние на провизираност на кредитите. Това са сложни процеси, които не могат да бъдат обяснени с просто сравнение, допълни той. Искров припомни, че в еврозоната Европейската централна банка и някои от правителствата на държавите изляха стотици милиарди евро за подкрепа на банки, стимулиране, кредитиране.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че не очаква проблеми със стрес – тестовете на банките, които оперират у нас. Искров бе категоричен, че в трансевропейските банки, в това число и гръцките банки - майки, са добре капитализирани. 

"Най-вероятно отново ще има спекулации за банковата система, както през 2009 г., но ние знаем, че в нашата банкова система няма слаби банки", заяви Искров. 

По повод изказването на Джон Байерли преди време за стабилността на банковата ни система управителят на БНБ отговори така: "изпратете на господин Байърли филма "Inside Job" (Работа отвътре, филм, разказващ за банков обир) за американската банкова система".