УС на БНБ реши вчера да отнеме лиценза на КТБ и да поиска от съда да открие производство по несъстоятелност.

Централната банка мотивира решението си с финансовите отчети на квесторите на КТБ към 30 септември. От тях става ясно, че трезорът е с отрицателен капитал в размер над 3,745 млрд. лв. и има отрицателна капиталова адекватност минус 180,18%. Така поставената под спецназдор на 20 юни банка не отговаря на капиталовите изисквания съгласно регламента на ЕС, посочват от БНБ.

Дъщерната на КТБ банка „Виктория”, която също е под спецнадзор, засега запазва лиценза си. Решението на БНБ за нейната съдба предстои.

Финансовите отчети на квесторите са на база изготвените от три одиторски фирми - „Делойт Одит”, „Ърнст енд Янг Одит” и АФА, доклади, в които се установява дупка от 4,222 млрд. лв. в КТБ. Дори да се вземат предвид уведомленията за цесии и прихващания между депозанти и кредитополучатели, банката отново ще е с отрицателен капитал, обясняват от БНБ.

Според информация на квесторите към края на октомври са получени уведомления за цесии и прихващания в размер съответно 1,183 млрд. лв. и 779 млн. лв. Дори всички тези уведомления да бъдат отразени счетоводно, финансовият є резултат би се подобрил само със 161,5 млн. лв. в резултат на обезценки, посочват от БНБ. 

От централната банка припомнят, че паралелно с одита на трите одиторски компании БНБ е извършила и своя надзорна инспекция в КТБ. Тя показала, че контролните и ръководните органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети. Това съвпада с изводите, направени от констатациите в докладите на трите одиторски компании, посочват от БНБ.

До назначаването на синдик квесторите на банката ще продължат да изпълняват правомощията си, реши още БНБ. Оттам са уведомили за решенията си и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който трябва да изплаща гарантираните по закон депозити.

БНБ ще възложи на представителя си в УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи на фонда или на назначения от него синдик да сключи договор с компания, която има международен опит в проследяване на финансови потоци, обявиха още централната банка.

Компанията трябва да проследи извършените операции с активи на КТБ, довели до достигане на собствения є капитал до отрицателна величина и до отнемане на лиценза на банката. От БНБ припомниха, че такава препоръка се съдържа в решение на Народното събрание.