Богатите хора лъжат повече, не се свенят да мамят и нарушават етичните правила. До този извод стига екип от университетски учени, които са провели изследване под шапката на Университета в Калифорния. С помощта на доброволци, които са прилагали скалата Мак Артър за субективния социоикономически статус, е бил събран емпиричен материал, доказващ тезата.

 

Така например шофьорите, които са представители на по-заможната класа, са по-склонни да не дават път на колегите си на пътя или пък да не дават предимство на пешеходците. Това е установено в анкета с хиляда души.

 

Супербогатите пък са най-склонни да вземат бонбона от устата на бебе. Това пък е доказано чрез експеримент, при който участниците са поканени в лаборатория на университета, в която се държи стъкленица с бонбони за посетителите - деца. Представителите на най-богатата класа са си вземали два пъти по-често бонбони от буркана, отколкото по-бедните участници в експеримента.

 

Наред с това е установено, че богатите са по-склонни да заблуждават кандидатите за работа при тях, дори и да са наясно, че позицията, за която наемат кандидати предстои да бъде закрита.

 

Тенденцията на неетично поведение сред богатите е нарастваща, а причината за това е отчасти от тяхната по-голяма склонност към развиване на алчност, анализира данните Пол Пиф, един от студентите по психология в UC Berkeley, участващ в проучването. Неговата роля в експеримента е да установи връзките между социалната класа и поведението, в зависимост от различните икономически ситуации.

 

Пиф допълва, че бездната между етиката, която изповядват "имащите" и "нямащите" в обществото може да засили тези тенденции на неетично поведение./CNBC