Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че много от богатите страни доближават равнища на задлъжнялост, което може да предизвика повсеместна паника на пазарите, но смята, че опасенията за правителствени дефолти заради бързо растящите дългове са преувеличени, предаде ДПА.

В три доклада, които оценяват равнището на задлъжнялост на 23 напреднали икономики, МВФ предупреждава, че Гърция, Италия, Португалия и Япония са най-застрашени да останат без пространство за финансово маневриране.

Във втората група от застрашени страни попадат САЩ, Великобритания, Испания, Исландия и Ирландия. Страните, които имат най-голяма възможност за финансово маневриране, за да се справят с нови заплахи за световната икономика са Австралия, Дания, Южна Корея, Нова Зеландия и Норвегия.

Доближаването до крайните предели на задлъжнялост кара пазарите повсеместно да вдигат лихвите по държавните дългове, както се случи с Гърция по-рано тази година. МВФ подчерта, че страните, които доближават най-крайните граници на бюджетен дефицит не предизвикват автоматично неблагоприятна реакция на пазарите.

Световната организация посочи също така, че рискът една от тези страни да бъде принудена да преструктурира дълга си е "значително надценен" от пазарите.