Нова наредба може да ни задължи да си боядисваме терасите вече еднакво. Това ще стане, ако до Нова година Общинският съвет на Пловдив приеме задължението на управителите на етажната собственост да съгласуват решението за саниране и боядисване на жилищните блокове с районната администрация. Това заяви пред Дарик председателят на групата съветници на БСП Николай Радев.

Трябва да има промяна в общинските наредби, които да урегулират това, смята той. Може да сме първите в страната, но това определено ще дисциплинира хората и ще предаде на града по-европейски вид. Приемането на общинската наредба се налага, тъй като Законът за устройство на териториите не вменява конкретно задължение на районните кметове да упражняват контрол върху външния вид на жилищните блокове.

В момента всеки, който си санира фасадата, я боядисва както му хрумне и се получава един пъстроцветен килим, съгласен е и кметът на „Тракия" Костадин Димитров.

Освен енергийното обновяване, проектите за саниране трябва да се използват, за да се подобри и естетичния вид на блоковете в квартала, допълни той.

Кметът е готов районната администрация да предостави на домоуправителите безплатни проекти за саниране, както и възможности за финансирането им. Ако и въпреки това живущите в квартала откажат да приемат условията, тогава вече могат да се налагат санкции и за неестетическия изглед на жилищните блокове.