Премиерът Бойко Борисов няма да подаде оставка, макар че по думите му и за него, и за ГЕРБ би било по-изгодно да се оттеглят. "Ако го направим, последиците ще бъдат катастрофални", каза премиерът.

 

Борисов демонстрира, че е готов да посрещне трудностите, пред които е изправено правителството с проблемите в енергетиката, икономиката и ниските доходи на хората в България. Той приема протестите, които бушуват в страната вече седми ден, като израз на демократичното право на гражданите да изразят недоволството си. Борисов обаче се противопостави на вандалските прояви, които пречат на мирно протестиращите.

 

Проблемите в енергетиката Борисов ще разреши с отнемането на лиценза на ЧЕЗ и налагане на глоби на другите две електроразпределителни дружества EVN и Енерго-Про. Предстоят промени в Закона за обществените поръчки, които да затворят законовите вратички пред компаниите за възлагане на скъпоструващи дейности на свързани компании без обявяването на конкурс. Освен това има възможност още от 1 март токът да поевтинее с 8%.

 

Премиерът Борисов призова гражданите да подадат колективни искове в съда в случаите, когато се констатират надписани сметки за електроенергия. Освен това той поиска от гражданите да сигнализират при съмнение, че съседите им крадат ток.

 

На въпрос защо е отстранил финансовия министър Симеон Дянков, Борисов отговори, че причината е в слабостите му като вицепремиер, от когото е зависело да се очертаят възможностите за растеж на икономиката и повишаване благосъстоянието на хората. Примиерът разкри и скорошен проблематичен случай с писмо, което Дянков е изпратил на еврокомисаря Оли Рен, след което Борисов е трябвало да дава обяснения.

 

"Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепа", заяви Борисов, като изтъкна заслугите на досегашния финансов министър по отношение на финансовата стабилност.

 

От наследникът му Томислав Дончев се очаква продължение на досегашната политика и напредък по проекта за електронно правителство.

 

13:25 часа

Премиерът се ядоса на въпроса къде се е крил през последните три дни. Той посочи, че в събота е дал интервю за журналиста Константин Вълков, после е ходил до Македония, а неделя е било почивен ден и той е играл футбол. В понеделник пък е работил по 7-те точки в протестното писмо на граждански инициативен комитет, като отговорите на това писмо бяха онова, с което започна пресконференцията му днес.

13:24 часа

И за ГЕРБ, и за мен е по-изгодно да подадем оставка веднага. Но ако го направим, последиците ще бъдат катастрофални. Не виждам смисъл да го направя сега, каза премиерът Бойко Борисов на извънредната пресконференция по повод на кризисната ситуация с надигналото се общенствено напрежение.

Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края. И в опозиция пак ще се боря, каза премиерът.

Ако си тръгна, ще е с високо вдигната глава!

13:10 часа

На въпрос дали се чувства подготвен да поеме поста финансов министър, Томислав Дончев отговори:

До момента не съм бил финансов министър. В последните шест години малко или много управлявам публични финанси. В последните години в обем милиарди евро от Европейския съюз. Нямам притеснения от гледна точка на експертни или политически изисквания за тази позиция.

13:10 часа

Борисов аргументира избора на Дончев като финансов министър с думите:

Над 30 пъти сме повишили привличането на (европейски) средства. Той доказа, че може да създава екипи. Много добра е репутацията му в Брюксел. Познат е на всички еврокомисари в тези направления. За разлика от едно брутално писмо, което Дянков прати на комисаря Оли Рен преди 10 дена и се наложи след това аз да пращам писмо в Брюксел, за да кажа, че не е това, което е, изпратено.

13:08 часа

Борисов: Първо, важното е, че има вече приет бюджет. С една дума, в следващите месеци финансовият министър трябва да пази дефицита и да се опита да направи повече инструменти, които да дадат повече въздух на икономиката. Това е ролята на финансовия министър през следващите няколко месеца.

13:07 часа

Аз нямам никакво притеснение от политическите партии, каза Борисов на репортерско запитване. Аз съм притеснен от ниските доходи и от това, че имаме много малко инструменти да направим нещо по въпроса. Премиерът натърти на важността, която европейските фондове имат за българската икономика.

13:02 часа

Борисов заяви, че от новия министър Томислав Дончев очаква да продължи политиката на Симеон Дянков в държавните финанси до тук.

13:02 часа

Демокрацията дава възможност на хората да портестират без да пречат на други хора. Ние сме против тези, които чупят и хвърлят. Полицаите и те са хора и те имат семейства и те имат сметки за ток. Аз съм им благодарен за това, което правят, каза премиерът.

12:56 часа

Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос защо е отстранил Симеон Дянков от кабинета.

 

Дянков направи много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност. Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепя, защото икономиите и запазването на финансовата дисциплина са мерки, които на никого не харесват.

 

Ние трябваше още от първия си ден да започнем да плащаме високите пенсии, които Станишев беше обещал. Във време, в което държавата вече беше полетяла надолу с над половин милиард дефицит, Дянков изигра много добра роля, много важна и не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина.

 

Другата му функция обаче беше на вицепремиер, което означава, че той трябваше да осигури икономически растеж. Да каже как ще дойдат инвестиции и как ще се повишат доходите на хората в България.

 

В това отношение той се справяше зле. Не беше комуникативен с министрите. И ако някой път ги питате, ще разберете, че за да се срещнат с него, те трябваше да дойдат при мен.

Разбира се, това, че и семейството му е в Щатите и необходимостта да пътува, (правеше така, че) седмица без него не могат да вземат адекватни решения.

Второ, за електронното правителство се направи много малко, каза още Борисов.

 

12:45 часа

 

Борисов призова гражданите да заведат колективни искове срещу електроразпределителните дружества, а тези, които имат 20% надписване на сметка, да напишат искания за проверка на електромерите им, което да бъде извършено за сметка на електроразпределителните дружества.

 

Борисов призова гражданите, които имат съмнения, че съседите им крадат ток, да сигнализират за това на органите на реда.

 

12:43 часа

 

Борисов обясни, че единствената му отговорност за състоянието на енергетиката, е че не се е месил в назначението на Ангел Семерджиев като шеф на ДКЕВР. Номинацията му е била издигната от Трайчо Трайков в качеството му на министър на икономиката.

 

12:42 часа

 

Борисов заплаши с криминална полиция заради практики по възлагането на поръчки на близки фирми без да е бил обявен конкурс. Предстоят и промени в закона, които да затворят тези вратички, които са ползвали до сега електроразпределителните дружества.

 

12:40 часа

 

И трите ЕРП-та са глобени днес, каза Бойко Борисов. "В рамките на днешния ден ще се отнеме лиценза на ЧЕЗ, тъй като когато дойдохме на власт ние направихме проверка, глобихме ги с един милион (лева), дадохме им време да поправят грешката си".  Сега данните от последната проверка (на Агенцията за държавна финансова инспекция), които излязоха на 8 януари, дават основание за отнемане на лиценза, каза още премиерът.

 

12:39 часа


По отношение на исканията за разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани, Борисов каза, че има договори, които са така направени, че всяко разваляне на такъв договор влече огромни неустойки. "Тези, които са ги подписали да ни дават акъл, а да излязат и да обяснят защо са ги подписали", каза Борисов.

 

12:35 часа

 

Категорично съм против национализацията на електроразпределителните дружества, каза още Борисов. Желанието ни е да предоговорим част от договорите - всичките или където има възможност.

 

12:35 часа

 

С 8% може да се намали цената на тока от 1 март, ако ДКЕВР се съгласи с предложението на премиера, каза Борисов пред журналистите.

 

12:33 часа

 

Започна пресконференцията на премиера Бойко Борисов, която се провежда в Министерски съвет. Борисов е придружен от Лиляна Павлова, която ще бъде предложена за вицепремиер и от Томислав Дончев, който ще заеме овакантения пост на финансов министър от досегашния титуляр Симеон Дянков. В залата е и министърът на икономиката Делян Добрев.

 

11:37 часа

 

Премиерът Бойко Борисов свиква пресконференция след шест дни на протести срещу високите сметки за ток в страната, след заплахата от национална стачка на зърнопроизводителите и след като финансовия министър Симеон Дянков подаде оставка.

 

Борисов ще направи изявление пред медиите в 12:30 часа. От него се очаква да заяви дали поема политическата отговорност за социалното напрежение в страната.

Това в политиката се прави с подаване на оставка.

 

До този момент премиерът не е коментирал гражданските протести срещу високите сметки за ток и монополите, които вчера ескалираха в политически протест срещу правителството.

 

От репортажите от протестите в по-големите градове на страната вчера се видя, че гражданите не са удовлетворени само от оставката на Дянков и очакват поемането на отговорност и от премиера. В добавка, политически партии призоваха за предсрочни парламентарни избори и за назначаването на служебно правителство до провеждането им.