За една държава инфраструктура, магистралите, жп линиите, са живот, пари. Когато ги има - тя работи по един начин, когато ги няма - съвсем различно. Това заяви премиерът Бойко Борисов в съвместното предаването на Дарик и БНТ.

„Гърците си направиха магистралата, питам защо до момента нашата не е проектирана, говорим за „Струма", която извежда товарите от солунското пристанище на пристанището в Лом - изключително жизненоважно и за двете държави, бизнес за милиарди", каза Борисов.

Той посочи, че тази магистрала стига до Дунав мост 2. „За радост той се строи активно благодарение на това, че спасих парите", заяви премиерът. По думите му - ние сме единствената територия по река Дунав, която има само един мост между - България и Румъния.

„Геостратегически за България изграждането на тези магистрали е милиарди евро печалби за държавата, това са спасени животи, защото тези катастрофи, тези тесни шосета, просто да не тръгва човек на път, особено когато е интензивно движението. Затова ние атакуваме едновременно магистрала "Люлин", магистрала "Тракия", проектираме "Струма" - Кресненското дефиле. Там ще бъде изключително скъпо, поне милиард евро ще отиде, затова не е пипано", обясни Борисов.

Борисов коментира и актуалната тема за здравеопазването и реформите в болниците. Заканите на лекарите за протести през септември, премиерът коментира така: „Разчитам на докторите, като най-интелигентните, ако искат да стачкуват - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито".

„Имаме опитен президент, който се старае много. Справя се прекрасно с работата си. Понякога чисто политически ни критикува", оцени Борисов работата на държавния глава. Той изтъкна още, че ако българите „изтърпят до 2013 г. после ще има рязка промяна", ще се подобрят нещата.

„От кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си, Считам , че българина не го прави. Има хора, които много работят, и хора, които много ги мързи", коментира още премиерът.