Болници в страната започват да завеждат съдебни искове срещу Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ за дължимите им суми от началото на годината насам. Това съобщи председателят на Асоциацията на лекарите от болничната помощ доктор Динчо Генев.

По данни на здравната каса, натрупаните досега задължения към болниците са в размер на около 125 млн. лв. Припомняме, че миналата седмица директорът на НЗОК доктор Нели Нешева обясни, че все още не е ясно как и кога ще се изплатят тези средства. По думите й, предстояли срещи с финансовия министър, на които ще се обсъжда въпросът.

Освен за дължимите им суми, болниците ще съдят здравната каса и за натрупаните лихви.  На първо време исковете ще засягат периода до края на месец юни, защото според анекса, подписан от болничните шефове през февруари, заработените суми над делегираните бюджети би трябвало да им се изплащат след цялостна проверка на дейността, която се извършва до месец след месеца на отчитане. За този период касата дължи 310 хиляди лева на болницата в Харманли, обяснява нейният директор доктор Динчо Генев.

В петък на националния събор на Българския лекарски съюз ще се реши кога да се проведат национални протестни действия на медиците.