Лекарите и аптекарите няма да събират лични данни на пациентите чрез пръстови отпечатъци. Това обясни пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов вчера, на третия ден след като лансира идеята си само чрез пръстови идентификатори да може да се влиза в болница и да се получават платените от НЗОК лекарства в аптеките.

Москов посочи, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код.

„Именно той ще постъпва в системата на здравната каса и ще стои срещу името на осигурения. А не изображението на пръста, което съхранява МВР или виждаме в криминалните филми“, обясни здравният министър.

Той допълни, че по този начин много отдавна се отключват смартфони и компютри. Т.е. няма нарушение на закона за личните данни, както по-рано през деня посочи съпартиецът му от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков. Шишков цитира евродирективата за електронна идентификация от 2014 г., в която пръстовият отпечатък не е посочен като приемлив подход.

„Предложеният от министъра механизъм е подходящ за целта, която той желае да постигне, и отговаря на изискванията на Закона за защита на личните данни“, заяви вчера пред „Труд“ Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

По същия казус комисията вече се е произнасяла през 2011 г. за многопрофилната болница в Смолян.

„Там работното време на служителите се е контролирало чрез пръстови идентификатори. Но те не снемат изображението на пръста, не позволяват записването му, съхранението му или възпроизвеждането му за други цели. Т.е. този вид контрол отговаря на закона“, заяви Караджов.

А ако в случая някой пробие системата на НЗОК, той ще се натъкне на кода на пациента, а не на изображението от пръстовия му отпечатък.