Ден след като от НСИ взривиха бомбата, че резултатите от преброяването са съмнителни, скандалът се изроди в лично разчистване на сметки, което според управляващи може да ни докара сериозни проблеми в Европа.

 

Източници от правителството обявиха неофициално, че така се подлагат под съмнение всички данни от родната статистика за ръста на Брутния вътрешен продукт, безработицата, заетостта и т.н., което може да ни попречи при преговорите за влизане в Еврозоната. И припомниха скандалите около Гърция, която беше обвинена, че е подала грешни статистически данни, за да влезе в Еврозоната. И понеже в действителност не е била готова за това, е пострадала най-силно от кризата.

Председателят на НСИ Ренета Инджова използва вчера телевизионното време, което й осигури критичният доклад за данните от преброяването, да обвинява заместниците си, че са политически назначения с цел да следят какво прави и да докладват в Министерския съвет, откъдето не излизали. Както и да обяви пред Нова тв, че вече е избран човек за мястото й.

В същото време статистическият институт така и не успя да подплати с данни твърденията си, че населението е надценено през 2011 г.

 

"От порядъка на 200 000 души са изсипани допълнително лежерно, в смисъл, без да са спазени признаците и правилата, без домакинствата да са гледани и накрая излиза, че са едночленни", коментира Инджова. Но призна, че не може да се каже, че те са надписани.

 

Пред "Сега" от института официално заявиха, че няма как да кажат с колко точно е надценено населението, но продължават да твърдят, че при някои от данните "качеството не е на необходимото ниво". Никой не обясни и по каква методика е изработен критичният доклад.

Бившата шефка на НСИ, която организира преброяването и заема висок пост в Евростат, Мариана Коцева каза, че няма притеснение нито за методиката, нито за резултатите от преброяването. И обясни, че изготвеният от НСИ доклад не е този, който Евростат иска.

 

Стана ясно също, че той вероятно е правен от хора, уволнени от Коцева заради техни гафове в работата. Като една от причините за слабото преброяване в доклада специално е отбелязано, че шестима ключови експерти са напуснали, съкратени или са били уволнени, а трима сега са възстановени от съда.