След повече от 12 години работа Майкрософт решиха, считано от 8 април 2014 г., да прекратят поддръжката на Windows XP. Повод за паника няма. Банкоматите, работещи с Windows XP, ще продължат да работят и след тази дата. 

Това съобщават от БОРИКА в съобщение до медиите по повод информациите, че сигурността на устройствата може да бъде намалена след спирането на поддръжката на операционната система. 

Най-големият риск от спирането на поддръжката е това, че компютрите, които са свързани към публични мрежи (напр. Интернет), ще бъдат по-чувствителни към хакерски атаки, тъй като Майкрософт спира да актуализира защитата на операционата система. „БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ напомня, че АТМ терминалите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от Интернет. 

Операционната система Windows XP, работеща върху тях, е с множество рестрикции и не може да бъде сравнявана с тази, инсталирана на обикновен персонален компютър. Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти на АТМ устройството, както и стартирането на неавторизирани приложения. 

В допълнение, операционната система на банкомата е с наложени строги политики за сигурност, които са съобразени с добрите практики по информационна сигурност. Това на практика означава, че няма непосредствена опасност за банковата система и картодържателите могат да бъдат спокойни, когато използват банкомат, заявяват от дружеството. 

„БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ АД е акционерно дружество, собственост на Българска Народна Банка и търговските банки в страната. Компанията удовлетворява потребностите на своите акционери и клиенти като покрива и поддържа високи стандарти за качество, надеждност и сигурност. 

"БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" играе роля на основна информационно-технологична инфраструктура на платежната индустрия в България, като оперира системите БОРИКА, БИСЕРА 6, БИСЕРА 7-EUR и СЕБРА.