Да бъде създаден централизиран регистър на банковите сметки - това е записано в стратегията за противодействие на изпирането на пари. Регистърът ще бъде в БНБ и няма да дава информация за съдържанието на банковите сметки.

 

В стратегията е предвидено още да се оторизират данъчни или митнически служители, които да могат да участват в полицейски разследвания, защото техният опит е много важен за бързото разкриване на престъпните дейности.

 

Организираната престъпност и изпирането на пари е международен проблем, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той допълни, че с тези средства се финансира и тероризмът.

 

Основната цел на стратегията е да се предотврати влизането на средства, придобити от престъпна дейност в официалния финансов оборот, т. нар. пране на пари, обясни от своя страна Ваня Несторова от Върховната касационна прокуратура.

 

Подуправителят на БНБ Румен Симеонов одобри като цяло стратегията и дори подчерта, че в българското законодателство има текстове, които са по-силни от европейските.

 

Бившият вътрешен министър Румен Петков пък поиска в документа да бъде записано и откъде се финансират медиите, както и да се обърне внимание на опасността мръсните пари от Арабския свят да дойдат у нас.

 

До десет дни стратегията ще бъде публикувана на сайта на вътрешното министерство.