Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ инж. Иван Симидчиев и началникът на митница Свиленград Стефан Марашев ще бъдат освободени от длъжност по заповед на премиера Бойко Борисов, стана ясно след днешното заседание на правителството.

Мотивите за двете уволения са свързани с дoпускане на незаконното строителство край язовир Ивайловград и системното бездействие на контролната институция, обясни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите в тази зона са установени 45 незаконно построени обекта и е задействана процедура по тяхното премахване.

Правителството освен това реши да създаде група от експерти към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, която да провери незаконните постройки край всички големи язовири в страната.

Самият Симидчиев е бил готов да подаде оставка още през август, но е изненадан от начина на поискването й. Това става ясно от негово изявление, публикувано на сайта на ведомството. Симидчиев потвърди, че оставката му ще бъде подадена утре в деловодството на регионалното министерство.

Директорът на агенция „Митници” Ваньо Танов вече е поискал оставката на началника на митница "Свиленград" Стефан Марашев, се казва в прессъобщение на агенцията.