Правителството обмисля промени в закона, според които глобите за гражданите ще се определят в зависимост от техните доходи. Целта е да се подобри събираемостта. Така налаганите от КАТ наказания ще зависят от доходите на нарушителите. Подобен подход ще ограничи нарушенията на правилата за движение по пътищата, извършвани със скъпи коли.

Според вице-премиера Меглена Кунева във Финландия глобите са определят като процент от доходите и е добра идея от един определен доход нататък подобен механизъм да бъде приложен и в България.

Премиерът Бойко Борисов смята, че наказанието за нарушение на правилата за движение трябва да идва веднага.

"Маса държави са минали през това. Тези гонки не сме ги измислили ние в България. Мисля, че в Швейцария ти взимат колата, но ти дават един "смарт" малък и на него пише "наказан шофьор" и ти дават маршрут, примерно, от работата до вкъщи и обратно, докато колата ти е на платения паркинг. И плащаш, за да я поддържат - след една година или след време, като си я вземеш, да ти е в същото състояние", коментира Борисов на вчерашното заседание на Министерски съвет.

По думите му войната в Афганистан взима по-малко жертви годишно от катастрофите по пътищата в България.

"Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние? Седнете, напишете го! Меги, включете се всички! Всеки, който знае нещо и може", категоричен е премиерът.

Той подчерта, че държавата дава 1.6 млрд. лв. годишно за инвалидни пенсии, като голяма част от тези разходи са свързани именно с последствията от катастрофи по пътищата.

"Как българите, като излязат на Запад, спазват всеки знак и всяка скорост, не смее да превиши никъде?! Защо? Защото знае, че санкцията идва веднага. А тук - щяла да те снима камера, фиш ще дойде след един месец, той е забравил да плати, замине", възмущава се Борисов.

Според него новият закон ще даде инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и "ефектът ще е поразителен".