Всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011-та година, трябва да ги върнат в срок до петък. Това обяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят предупреди, че ако хората не върнат бонусите или не ги дарят, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или те ще бъдат уволнени.

"Тъй като в четвъртък и петък съм на съвет, в петък като се върна ще подпиша до ДПС писмо, кои от този кабинет са взимали такива пари", обясни премиерът на всички министри.

Той предупреди, че в петък е крайният срок на всички министри, зам. министри, началници на политическите кабинети, областни управители, зам. областни управители да върнат допълнителните пари, които са получили или да ги дарят "в сметката за болните деца".

За министрите, които не изпълнят заръката на премиера, в понеделник ще бъде внесено предложение в парламента те да бъдат сменени, зам. министрите, които не направят исканото от тях ще бъдат уволнени от премиера ( който е и онзи, който ги назначава), а ако министрите не уволнят началниците на кабинетите си, невърнали допълнителните пари, които са взели, то самите министри ще бъдат сменени.

"В петък аз ще подпиша писмо - отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи и в понеделник ще бъдат направени необходимите промени", заяви Борисов.

Той призова и членовете на предишния кабинет да последват примера на този Министерски съвет.