Премиерите на България, Румъния и Сърбия се обединиха в Групата от Крайова и обявиха, че ще работят усилено по общите инфраструктурни и енергийни проекти.

Това стана след тристранна среща на Бойко Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич в румънския град Крайова.

Българският премиер съобщи, че през 2016-та година магистралата София-Белгард ще бъде готова, и очерта идеята за регионален инфраструктурен пръстен между трите държави.

България и Румъния потвърдиха подкрепата си за членството на Сърбия в Европейския съюз, а тримата премиери се обединиха в позицията си, че въпреки принадлежността към различни политически семейства, заедно могат да работят за интересите на народите си.

Премиерът Борисов очерта обсъдените с колегите си планове за регионален пръстен от пътища, жп линии и други връзки.

"Букурещ-Русе, София-Белград - да затворим кръга. От другата страна имаме магистрала "Струма" през София и после през Дунав мост 2 идва от другата страна на Калафат. Създава се един регионален пръстен, който дава възможност до пристанището на Солун да се ходи, до Варна, до Бургас с магистрала "Марица" стигаме до Босфора. Паралелно с това правим скоростните жп линии, които ще бъдат със 160-170 км/ч. Турция направи тунела под Босфора за жп линии и на практика по тези инфраструктурни проекти стигаме до Пекин", коментира премиерът.

Борисов сподели, че е радетел за проекта Набуко и остава оптимист за реализацията на проекта "Южен поток", но при положение, че проблемите между Русия, Европейския съюз и САЩ се разрешат по дипломатичен път.

Също така Румъния ще подкрепи България в искането към Европейската комисия да се удължи крайния срок на допустимост на плащанията на проектите по старата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. с шест месеца.