Акцизът на горивата не може да се промени без разрешението на останалите 26 страни членки на Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов. Така той отговори на протестите на превозвачите срещу високите цени на горивата.

За възможната процедура намекна и енергийният министър Трайчо Трайков в предаването „Седмицата” по Дарик. Борисов допълни, че дори Европейската комисия все още не избързва с решение по темата с цените на петрола, тъй като има дебат какво да бъде то.

Ето какво каза премиерът: „Много ми се иска проблемът в Африка да бъде решен и ритмичността на подаване на петрол да се възстанови. Разбирам желанието на опозицията или зложелателите и популизма им, но нека да помислят как би могъл да се намали без разрешението на Европейската комисия акцизът на горивата.

Нека излезе експерт и специалист и да каже аз мога да го направя това, след като има санкции. И ние съжаляваме, че има такъв проблем в цял свят в момента. Когато шести американски флот пътува за някъде, никога нещата не се развиват по най-добрия начин след това в смисъл, че се очаква всякаква интервенция. Това веднага вдига цените на борсата. Кой може да се оправи? Съжалявам, полагаме всякакви усилия, правим всичко възможно, не мога да влияят на процесите в света.“