България няма пари за Бургас-Александруполис, заяви премиерът Бойко Борисов.

Според него, проектът няма да мине международната екологична оценка.

По повод твърденията, че страната ни е направила завой от Москва към Вашингтон, Бойко Борисов коментира, че България е евроатлантически ориентирана и имаме съвсем нормални отношения с Русия.

Премиерът Бойко Борисов смята, че пътят на страната ни е евроатлантически. Този завой сме го направили, като сме влезли в НАТО и в Европейския съюз. И сме излезли от СИВ. Имаме прагматични, нормални, добри отношения с Русия както всички останали държави от Европейския съюз. Но нашият път е евроатлантически. Мисля, че това е ясно на всеки, каза премиерът.

Борисов коментира и енергийните проекти Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене. Бургаският регион не го иска този проект. Няма да мине международната екологична оценка, не е изгоден, нямаме и пари за него. И другите държави нямат пари, каза премиерът и допълни: За „Белене същото: колко пари ще струва, за колко години ще се изплати, на кого ще продаваме електрическия ток. Българите сме будалите, които трябва да си дадем парите за нещо, което не знаем за какво.

Междувременно, от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” поздравиха министър председателя за решението му за отказ от изграждане на тръбопровода. От организацията припомнят, че отдавна настояват проектът да бъде спрян, тъй като петролопроводът представлява сериозна опасност за запазената природа по Южното Черноморие.

След заседание на ръководството на БСП пък лидерът на червените Сергей Станишев заяви, че в управлението на стратегическите проекти АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис има пълен хаос и че решението на министър-председателя работи за интересите на други страни.