Време е за работа, време е да строим, заяви днес в парламента лидерът на ГЕРБ и номиниран отново за премиер Бойко Борисов, като представи структурата и състава на Министерски съвет пред народните представители.

Приоритетно и ускорено довършване и изграждане на големите инфраструктурни транспортни проекти за насърчаване на икономическия растеж, развитието на регионите и националната и международна свързаност на страната, като на първо място е изграждането на магистралите „Хемус”, „Марица” и „Струма”.

Това предвиждат ГЕРБ и Реформаторският блок като ключови приоритети в подписаната от двете формации програмна декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание.

За транспортната инфраструктура приоритети са и изграждане на Тунел под Шипка, северна скоростна тангента на софийския Околовръстен път, АМ „Калотина - София”, скоростен път София - Видин.

Приоритетните жп проекти - реконструкция на ЖП линиите са София - Септември, Пловдив - Бургас Фаза II, Драгоман - София, Видин - София, заедно с реконструкция на гарите по всичките направления, както и закупуване на нов подвижен състав.

Подкрепа за ремонт на 2-ри и 3-ти клас пътна мрежа, свързваща местни регионални и европейски транспортни коридори, също е записано в програмата.

Документът предвижда и развитие на транспортните мрежи по макрорегионалната стратегия на ЕС - Дунавска и Черноморска стратегии - и търсене на възможност за модернизация на пристанищата в Русе и Варна и свързващата ги инфраструктура.