Премиерът Бойко Борисов нареди пълна мобилизация и денонощен труд по магистралите за спасяване на европейското финансиране за забавените отсечки. Това разкрива стенограмата от вчерашното заседание на правителството. На него министър-председателят прави преглед на големите и закъснели пътни строежи - магистралите "Струма" и "Марица", западната дъга и северната тангента на столичното околовръстно шосе, и издава строги нареждания на ресорния министър Лиляна Павлова за околовръстния път: "..Да не стане да правим копка и да спрем след това... Събери днес строителите и да се организира целият бранш да го завърши. Иначе догодина да дойдете и да кажете: дайте 30, 40, 50 милиона от бюджета, за да си довършим това, за което имахме европейско финансиране..." Пише "Сега".

Премиерът разяснява на министрите, че западната и северната част на обхода на София са важни за борбата с "тапите" - ще изведат трафика от магистрала "Струма" и Калотина от натоварената южна дъга. "Всички квартали, които са от "Обеля" надолу, "Надежда" и т. н., когато искат да отидат на другия край на София, слизат на северната тангента, ще се обърнат от другата страна и слизат много бързо", посочва Борисов.

Вчера правителството разреши на пътната агенция да сключи договори за дострояването на западната дъга на околовръстния път. Проектът трябваше да се изпълни със 70 млн. евро по старата програма "Транспорт", но заради закъснения няма да се вмести в крайните срокове и ще изгуби европейските пари. Надеждата е ЕК да разреши довършването на шосето да стане с евросредства, предвидени в новия програмен период 2014-2020 г., иначе разходите ще са за сметка на българските данъкоплатци.

Точно това, че държавата поема риск, като дава ход на проекта преди одобрението от ЕК, бе поводът премиерът остро да предупреди всички - от министър Лиляна Павлова, през археолозите до строителите, че обектът е важна част от магистралния пръстен на София и че отговорността е голяма. "Ние и да обясним, че по времето на Орешарски това беше абсолютно спряно и в последната една година спасяваме парите, то е факт, но ще се отрази на бюджета... Затова - денонощна работа, да си вземат подизпълнители, всичко, каквото е необходимо, и да го завършат. Или да остане нещичко малко, довършителни работи - я мантинела, я боядисване, където с по-дребни пари да можем да се оправим. Иначе не си го мислете, че ще върнем парите в Брюксел и ще извадим 50 или 100 милиона да ви ги дадем да го довършвате. Въобще не си го мислете това!", предупреждава Борисов.