Очаква се премиерът Бойко Борисов да предложи на колегите си в правителството да поискат вот на доверие от Народното събрание за цялостната политика, която води кабинетът.

 

Решението това да се случи беше взето на заседание снощи от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Лидерът на управляващата партия е поискал вот на доверие от ръководството й и го е получил, съобщиха в сряда вечерта от пресцентъра на партията.

 

Вотът на доверие, искан от Борисов ще е успешен, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите депутати.

 

Вероятно народните представители от от „Атака" да застанат зад правителството. Така кабинетът „Борисов" ще получи подкрепа в пленарната зала, дори всички останали парламентарни сили да гласуват против него.

 

Разискванията по искането се провеждат ден след постъпването му в парламента. От ръководството на ГЕРБ обясняват, че това може да стане още тази седмица.

Желанието на министър-председателя идва след заявките на БСП за старт на консултации с другите партии в опозиция за вот на недоверие на кабинета, заради скандалите с подслушването.

 

Досега единствен Филип Димитров е искал вот на доверие на воденото от него първо демократично правителство след промените през 1989 година и падна от власт.