Правителството възложи на земеделския министър Мирослав Найденов да защити българската ракия като традиционен за страната ни продукт пред Европейския съюз. Според една от европейските директиви признатият за традиционен продукт може да се облага с наполовина по-нисък акциз.

Така акцизът за литър ракия може да спадне с около 2 лева, обясни министър Найденов. По думите му дори финансовият министър Симеон Дянков е подкрепил стъпките за намаляване на този акциз.

Български експерти вече са подготвили исторически и технологични доказателства за това, че ракията е традиционен за страната ни продукт, обясни министър Найденов.

„Ясно ни е, че няма да стане лесно. Сигурно ще бъде процедура, която ще отнеме месеци, възможно е и година, но ако това се случи, акцизът на ракията ще бъде наполовина“, каза той.

Земеделският министър посочи и значението на тази процедура за обикновения българин. По думите му бутилка ракия от 700 милилитра би излязла с 2-3 лв. по-евтина.

Найденов се определи като почитател на българската ракия и истинската шопска салата, направена с български зеленчуци без пестициди, и промени една от известните поговорки: “В ракията е истината, а то е свързано с това, че някои, като пийнат повече, си казват всичко“.