Публичният статут на Българската фондова борса /БФБ/ ще бъде гласуван на второ общо събрание на акционерите в началото на септември /10 – 13 септември/, обявиха от ръководството на оператора.

Публичният статут на борсата ще стане факт към края на годината, както вече DarikFinance.bg съобщи, тъй като процедурите ще отнемат месец- месец и половина, обясниха от ръководството. Още в първите дни след това ще се види каква е пазарната цена и капитализация на борсата.

С публичния статут ще се даде не само пример, но и ще се увеличи прозрачността на борсата, каза Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ. Очаква се това да бъде стъпка и към влизане на стратегически инвеститор в борсата, допълни той.

Mинистърът на финансите Симеон Дянков изрази подкрепата си за обявените намерения БФБ да придобие статут на публично дружество. Това решение е ключът към поставените цели за пълна прозрачност в дейността на борсата, за повишаване на интереса към капиталовия пазар като цяло и за възстановяване на доверието в него, коментира финансовият министър.

За да се защити интересът на миноритарните акционери, мажоритарният собственик, в лицето на Министерството на финансите, ще придобие при увеличението на капитала 50% + 1 акция. Любомир Бояджиев, член на Съвета на директорите на борсата, допълни, че ако държавата има само 44%, колкото притежава в момента, има шанс операторът да бъде превзет от недобросъвестен инвеститор. Увеличението на капитала ще е в полза на държавата, като само тя ще участва, каза Ягодин.

На 3 август ще се проведе редовно общо събрание на акционерите на БФБ, на което Георги Български, който в момента е директор на дирекция „Търговия и емитенти”, ще бъде гласуван за член на съвета на директорите и представител на Министерството на финансите, съобщиха от от оператора.

Ръководството на борсата направи преглед на свършеното по стратегията за развитието на БФБ до 2012 г.  От допитването до инвестиционната общност е станало ясно, че няма нужда от удължаване на борсовата сесия, както и от въвеждането на нови видове поръчки заради ниската ликвидност и слабия интерес. Според Асен Ягодин, нуждата от удължаване на сесията и въвеждането на нови поръчки ще дойде от само себе си.

Изготвена е стратегия за привличане на емитенти и инвеститори, инициирани са и срещи с държавни компании за листването им на борсата, отчетоха от БФБ. Също така е взето решение за създаване на индекс на дружествата с добро корпоративно управление.

Отложените  задачи поради промени в състава на Комисията за финансов надзор /КФН/ са възможност за стартиране на отделен сегмент за търгуване на неликвидните компании, преразглеждане на условията за листване на компании с цел облекчаване, както и нормативни промени на Наредба № 16, която не е забравена, каза Ягодин.