Победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия предвещава по-голяма устойчивост и възможно оживление на финансовия пазар в страната, прогнозират инвеститори пред агенция Блумбърг, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според Матиас Уестман, управляващ директор на базираната в Лондон компания Просперити кепитъл мениджмънт (Prosperity Capital Management), "очевидно Путин има широка и дълбока подкрепа и това би трябвало да ободри пазарите". Компанията управлява руски активи на стойност около 5 милиарда долара. "Надяваме се, че тези избори ще доведат до ускоряване на реформите и това трябва да се отрази добре на контролираните от държавата компании", допълни Уестман. Според него победата на Путин на изборите представлява подкрепа за предизборното му обещание да продължи реализацията на плана за приватизация на държавни компании и да предприеме политически реформи.

След силното изтичане на капитали и понижение на руските индекси в края на миналата година, след изборите за Държавна дума, вотът в неделя създава усещане за предсказуемост, изтъкват експерти. "Ще видим още по-голям приток на капитали в Русия, тъй като сега има шест години предсказуемост", посочи Хоук Съншайн, който управлява активи за 300 милиона долара в брокерската компания Ай Еф Си метропол (IFC Metropol). Той отбеляза, че инвеститорите се безпокоят от промяната на участниците в играта, а това няма да се случи в Русия. Експертът очаква силно покачване на борсовите котировки още днес.

Блумбърг припомня, че от 31 декември 1999 година, когато Путин стана и.д. президент след оставката на Борис Елцин, до следващата година, след обявяването на неплатежоспособност на страната по вътрешния дълг от 40 милиарда долара, Московската междубанкова валутна борса (ММВБ)донесе на инвеститорите приходи от 950 процента. "БВП на човек от населението нарасна четири пъти - до 12 - долара в периода от 2000 до 2011 година", показват данни на Ситигруп (Citigroup Inc.).

Други анализатори обаче са на мнение, че новият президентски мандат на Путин ще бъде още по-сложен и проблематичен за него. Оказващият натиск над фондовите пазари в страната "недостиг на политическа, така и на финансова прозрачност" е преодолим, отбелязва специалистът по стратегията в областта на международните сделки с акции Стандард енд Пуърс файненшъл сървисис (Standard ans Poor's Financial Services) Алек Янг.

Според него "и политическата, и корпоративната прозрачност ще се подобрява в по-дългосрочна перспектива в Русия".

По думите на експерта от Кейнъл кепитъл (Quesnell Capital) Иън Маккол, сега са създадени по-добри условия за външния инвеститор - "политическа приемственост, развитие на устойчива политическа ситуация и пробуждане на опозиционно движение". Той подчерта, че "реформата витае във въздуха, но не поставя под заплаха политическата ситуация в страната".(БТА)