Нови правила за изчисляване на индексите на борсата, заменящи досега действащите, е приел Съветът на директорите на БФБ днес, информират от оператора.

Новите правила са резултат от желанието на борсата и инвестиционната общност за свеждане до минимум на елемента на субективизъм при включването на емисии в индексите, както и на стремежа към постигането на хармонична база от компании, осигуряващи възможности за активна търговия, съобразно текущата пазарна ситуация, мотивират се от БФБ.

Също така, правилата в максимална степен отразяват и преобладаващите резултати от направената от борсата анкета относно борсовите индекси.

В тази връзка, извършените промени са в няколко основни насоки.

Броят на участващите емисии в SOFIX и BGREIT ще е фиксиран съответно на 15 и 7, като класирането на компаниите се извършва на базата на пазарната стойност на фрий-флоута им, а при BGREIT - и на база оборот.

Повишени са изискванията за фрий-флоут за SOFIX и BGREIT до 25%, като съответните стойности следва да бъдат достигнати постепенно в срок до септември 2011 г.

Намалени са част от критериите за ликвидност за SOFIX поради общия спад на ликвидността на всички пазари.

Ограничено е влиянието на компании от една икономическа група в отделните индекси.

В BG-40 е въведен втори критерий, по който се извършва класирането, а именно - медианната стойност на дневния оборот за последните 6 месеца.

По отношение на BGTR30 е предвидено промяната в базата да се извършва на всеки шест месеца, както и при останалите индекси на борсата, за разлика от досегашната промяна веднъж годишно.

Извършени са множество терминологични и технически корекции спрямо съществуващите общи и специфични правила.

Измененията на правилата влизат в сила от утре /13 юли/ като първото периодично преразглеждане на индексите ще бъде извършено на първото присъствено заседание на СД след 2 септември 2010 г.