Купувач е управителят на българското дружество чрез фирмата си Би Си Ай. "Бош солар енерджи", собственост на немския гигант Bosch, успя да продаде петте фотоволтаични парка, които доскоро притежаваше в България, с обща инсталирана мощност от близо 25 мегавата.

Купувачът е управителят на дъщерното дружество на Bosch, което управляваше проектите, намиращи се край Казанлък - "Би Си Ай Казанлък холдинг", Недко Младенов. Той е купил парковете чрез фирмата си Би Си Ай, съобщава "Капитал Daily".

Сделката е станала през април тази година, става ясно от документи в Търговския регистър. Стойността на придобитите дялове е символична, но от документите се вижда, че реално е изтеглен заем от Инвестбанк за 10 млн. евро. Като обезпечение дружеството е било заложено пред банката в края на май.

Петте соларни парка са присъединени на 2 юли 2012 г. в пика на инсталиране на фотоволтаични централи в България, като според регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие мощността на всеки от проектите е 4.98 мегавата, с което на практика те няма нужда да бъдат лицензирани от енергийния регулатор.

Първоначалното намерение на "Бош солар енерджи" е да участва само като подизпълнител на проекти за слънчева енергия в България, става ясно от изказвания в медиите на техни представители. Впоследствие обаче компанията финансира в проектите край Казанлък, които се опитва да продаде веднага след тяхното изграждане.

"Бош солар енерджи" e производител на соларни панели и има представителства в Австралия, Индия и САЩ.

От приходите на 5-те оперативни дружества за 2013 г. излиза, че купеният бизнес е с годишен оборот от малко над 8 млн. лв. Дълготрайните материални активи във всяка от петте фирми са оценени на по 14 млн. лв., т.е. общо 70 млн. лв.