В края на мача, след като националният им отбор падна със 7 на 1 от Германия, половината бразилци на стадиона плачеха, а другата половина аплодираха победителите. Хората не си тръгнаха преди да свърши срещата, нито пък се опитаха да излеят гнева си от загубата върху стадиона в Бело Оризонте.

 

Бразилия беше потопена и унизена, но истината е, че това беше най-слабият национален отбор в историята на Селесао.

 

Походът на Неймар и компания към финалите на световното е миниатюра на ставащото в най-голямата икономика в Южното полукълбо. Бразилия е обречена да бъде глобална сила не само във футбола и провалът в Бело Оризонте е провал не само във футбола.

 

Загубата на Бразилия от Германия в най-великата игра почти сигурно ще струва президентския пост на Дилма Русев и ще доведе до пълен обрат в икономическата политика на страната.

 

Защо загуби Бразилия? От началото на първенството Златистите просто играеха футбол, те бяха като всички останали отбори, дори по-слаби, но продължаваха напред с обичайната съдийска подкрепа за домакините. Все пак стадионите трябва да се пълнят. Бразилия попадна в изненадващо лесен поток. Първият наистина сериозен противник, който срещна беше Германия. Преди това Селесао се отърва на косъм срещу Чили и победи Колумбия в най-грубия мач на Мондиала и с лека съдийска подкрепа. През цялото време обаче бразилците не блестяха с нищо.

 

Дори звездата Неймар. Но кой е Неймар в световния футбол? Все още никой. Той е просто талантлив млад футболист, нищо че е най-доброто, което в момента Бразилия може да извади на терена. Това, което направи Неймар звезда е договорът с Nike. Нападателят, заедно с контузения Кристиано Роналдо, е важна част от рекламния портфейл на най-големия производител на спортни стоки в света. Това е и вероятната причина Роналдо да се разходи по терените в Бразилия, вместо да бъде оставен да се възстановява. Става въпрос за пари и то за много пари.

 

Парите са причината за провала на бразилците срещу Германия. Най-важният въпрос в случая е къде бяха бразилските халфове? До преди десетина години това беше силата на Селесао. Те имаха най-добрите халфове в света, а от там и най-доброто нападение. Бразилия блестеше на терена и печелеше фенове, дори когато губеше.

 

Може да звучи странно, но изчезването на халфовете от бразилския футбол е свързано с икономическите проблеми на страната.

 

Днес фондовият пазар в Бразилия почива, така че ефектът от разгрома срещу Германия ще стане ясен утре. Вероятно акциите ще се сринат.

 

Откакто Русеф встъпи в длъжност през 2011 г., темпът на растеж на бразилската икономика падна под 2 на сто. Той не е бил толкова бавен от началото на 90-те години на XX век насам, когато президентът Фернандо Колор подаде оставка заради огромен корупционен скандал. Такива скандали, при това свързани с поръчките за изграждането на инфраструктурата на Световното първенство по футбол, имаше много, но Русеф остана на власт. Междувременно политиките за стимулиране на икономиката ускориха инфлацията над границата от 6.5%, поставена от правителството.

 

Вчерашната загуба е най-лошото поражение в историята на страната, но не бяха малко тези, които не очакваха Бразилия да стигне дори до полуфинал. А след като Неймар си контузи гърба в мача с Колумбия победа срещу Германия изглеждаше твърде малко вероятна.

 

Как най-успешната нация във футбола се оказа зависима от един единствен, при това недоказал се талант?

 

От 8-те атакуващи играчи, който играеха в нападението на Бразилия при спечелването на Световната купа през 2002 г., четирима бяха носители на отличия на FIFA за най-добър футболист на годината на съответния пост.

 

"Те вече не произвеждат нищо", коментира мениджърът на Арсенал Арсен Венгер. "Дори и в средата на терена, те са добри, но не са великите бразилци от миналото."

 

Причините? Инвеститорите в бразилския футбол искат печалби и то бързи печалби, а това означава победи на клубно ниво. А победи се постигат с добра защита. Бразилия страда от болестта, поразила европейските първенства, където прагматизмът замести красотата на играта.

 

В същото време всеки талант, се продава възможно най-бързо за износ. Отборите по света са пълни с бразилски играчи, които не блестят с нищо.

 

От 22-мата бразилци в отборите, класирани за четвъртфиналите на Шампионска лига през миналата година, 9 бяха защитници, а само 5 нападатели.

 

По същия начин работи и цялата икономика на страната. На пръв поглед тя е много успешна, със силен износ и добри перспективи. В разгара на финансовата криза Бразилия беше икономическият тигър на Южна Америка.

 

Реално обаче бразилската икономика изнася основно суровини и продукти с ниска добавена стойност. Инвестициите в инфраструктура се разпиляват, а огромни суми потъват в ямата на корупцията. В момента износът на Бразилия е до голяма степен зависим от темпа на растеж в Китай, който обаче се забавя.

 

През юни 2013 г. над един милион бразилци излязоха на улиците, за да протестират срещу ниското качество на обществените услуги в страната. Постепенно тези протести се превърнаха в бунт срещу разхищаването на средства за подготовката на Световното първенство, която погълна 11.5 млрд. долара. Протестната вълна затихна през юни, по време на Световната купа, но не е спряла.

 

Загубата от Германия ще означава възобновяване на протестите с пълна сила. Мнозина бразилци с основание се питат за какво са похарчени парите, а президентските избори са само след няколко месеца.

 

Като мрачна прокоба за изхода от мача, миналата седмица в Бело Оризонте надлез на недовършената нова магистрала, която трябваше да бъде готова за началото на световното първенство се срути и уби двама души.

 

Германия пък уби надеждите на милиони бразилци. Но истината е, че през последните години Бразилия беше продавана евтино на чуждестранните инвеститори, които търсеха бързи печалби.

 

Точно както момчетата, възпитани с финансирани с публични средства програми за насърчаване на младежта, бързо се изнасят в чуждестранни отбори с единствената цел от тях да се спечелят повече пари.


А в края на мача, много от бразилските фенове аплодираха германците.