Най-голямата банка във Великобритания HSBC Holdings е загубила компютърен диск, съдържащ детайли за 370 хил. нейни клиенти, съобщи БТА, като цитира Ройтерс.

HSBC Holdings посочва, че дискът е бил загубен в края на февруари, след като е бил изпратен чрез куриер на британските Кралски пощи Royal Mail от офиса на банката в Саутхемптън до швейцарската група Swiss Reinsurance Co. - най-голямата презастрахователна компания в света.

Дискът е съдържал имена, рождени дати и детайли за животозастрахователни полици към банката. Компанията посочва, че застрахователните полици са свързани с ипотечни кредити.

"Дискът с информацията не съдържа адреси или подробности за банковата сметка на клиентите и затова би бил от много малка полза, ако въобще има такава, за престъпниците", са обявили от банката. Данните са били защитени с парола, добавят от HSBC Holdings.

Обикновено подобна информация се предава чрез сигурна електронна връзка, но тя не е функционирала в деня, когато е бил изпратен дискът.

От британската банка съобщават още, че презастрахователната компания извършва щателно претърсване.

HSBC Holdings е осведомила британската служба за финансов надзор, която има правомощията да разследва пробиви в сигурността. Ако финансовият надзор открие, че банката носи вина поради небрежност при гарантиране на сигурността на информацията, то на HSBC Holdings може да бъде наложена глоба.