Британското разузнаване е шпионирало чуждестранни политици на срещи на високо равнище на Г-20, съобщава Guardian. След като журналистите от вестника разкриха през миналата седмица, че Агенцията за национална сигурност в САЩ следи онлайн комуникацията в цял свят, в рамките на програма, наречена Призма, сега те са се сдобили с документи уличаващи тайните служби в собствената им страна.

 

По време на ключовата среща на лидерите на 20-те водещи политически и икономически сили в света в Лондон през 2009 г., на която се решаваше как да бъде преодоляна глобалната икономическа криза, телефоните на политиците са били записвани, а компютрите им са били следени от фалшиви интернет кафета.


Някои делегати са били подмамвани в тях, за да могат тайните служби да влязат в електронната им поща.

 

Разкритията на Guardian идват в момент, когато Лондон посреща лидерите на страните от Г8, на среща започваща днес, на която е много вероятно да бъде повторено разузнавателното упражнение от 2009 г.

 

Тогава под наблюдение са били представителите не само на обичайните заподозрени като Русия, но и на традиционни съюзници като Южна Африка и Турция.

 

Подробен доклад от 2009 г., прегледан от Guardian отчита усилията на специалистите от Агенцията за национална сигурност в Северен Йоркшир, да декодират криптирани разговори от Лондон до Москва, осъществени направени от руския президент Дмитрий Медведев и други руски представители.

 

Разузнавачите отчитат като голям успех прихващането на комуникацията, осъществявана през смартфоните BlackBerry.

Днес се очаква лидерите на страните от Г8 да обсъдят мерки срещу избягването от данъчно облагане в глобален мащаб и да потърсят решения за конфликта в Сирия.