Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, заради приетия през миналата година Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, внесен от депутата от ДПС, Делян Пеевски.

Европейската комисия иска от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно законите, които регулират придобиването на земеделски земи в трите държави.

Според Брюксел местните регулации съдържат разпоредби, за които може да се счита, че възпрепятстват свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на европейското правото.

Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора за ЕС основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.

От ЕС посочват, че оспорваните национални закони съдържат ограничителни разпоредби, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки.

Сред тях са изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба. Разследваните държави членки имат срок от два месеца за отговор.