Плащанията от европейските фондове по оперативната програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 г. се възстановяват, съобщи Европейската комисия.

Официалното писмо е изпратено до българската страна вчера. Като начало Брюксел ще преведе 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма, заявява по този повод еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението.

По нейните думи възстановяването на плащанията е отлична новина за българската икономика.

Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет, коментира зам.-председателят на ЕК с ресор бюджет Кристалина Георгиева.

В началото на 2013 г. Брюксел задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата. След извършен одит в България през октомври 2014 г. ЕК стигна до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали опасността от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, се посочва в съобщението. / БТА/