До декември 2015 г. България трябва да е приключила с независимата оценка на активите на банковия сектор чрез стрес тестове. Срокът за втори пореден път излиза от документ от Брюксел и е отговор на желанието на управляващите в страната да извършат оценката чак през следващата година.

Трябва да се направи проверка и на пенсионните фондове и застрахователите. Да се прегледа и заздрави банковият и небанковият надзор - КФН. България трябва да подобри корпоративното управление на финансовите посредници, като се предприемат решителни действия за справяне с рисковете от концентрация и от експозиции към свързани лица, се казва още в документа от Брюксел, пише "Капитал Daily" .

Още в началото на година финансовият министър Владислав Горанов обяви, че активите на банките ще бъдат проверени от консултантите, които са правили и стрес тестовете в еврозоната. Тогава той говореше за есента на тази година.

После измести срока на 2016 г., за да имали време финансовите институции да се подготвят и да натрупат буфери. Същата позиция заеха и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Мотивът - първо трябва да се приеме законът за преструктуриране на банки и да се подготви екипът от кадри в Българската народна банка.

Законът е приет на първо четене в бюджетната комисия. В него се предвижда и една година срок за преглед на активите на пенсионните фондове и застрахователите. Така, ако бъде гласуван окончателно до края на юли, външният одит трябва да завърши до средата на 2016 г. Същият срок е поставен и за банките в Националната програма за реформи.

В края на април българското правителство изпрати плана си за реформи. Сега Брюксел отговаря на желанието за отлагане, като го отхвърля. Формално окончателните препоръки трябваше да бъдат одобрени от Съвета на ЕС до края на юни или началото на юли. Реакция от страна на финансовото министерство засега няма.