Eропейската комисия отпусна на България, Италия и Румъния помощ в размер на 66,5 млн. евро от фонд "Солидарност" на Европейския съюз във връзка с трите природни бедствия, сполетели тези страни през 2014 г.

Помощта - 1,98 млн. евро за България, 56 млн. евро за Италия и почти 8,5 млн. евро за Румъния - има за цел отчасти да покрие разходите за възстановителни дейности след наводненията. По-конкретно, средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони, съобщиха от ЕК.

Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика, заяви, че "Фонд "Солидарност" на ЕС е един от най-ярки символи на солидарността във време на нужда. "Финансовата помощ, предлагана в представеното днес решение, ще помогне на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. Тя също така показва солидарността със 130-те хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения", добави Крецу.

В много от програмите, съфинансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014 -2020 г., се предвиждат инвестиции за предотвратяване на наводненията и смекчаване на последиците от изменението на климата.

На 28 юни 2014 г. влезе в сила преразгледаният регламент за фонд "Солидарност", с който се опростяват съществуващите правила, така че помощите да могат да се изплащат по-бързо отпреди.