От кабинета на европейския комисар по регионалното развитие Корина Крецу съобщиха, че няма да отпуснат европейски средства за автомагистрала "Хемус", тунела под "Шипка" и скоростния път между Видин и Ботевград.

България получава 1.6 млрд. евро за подобряване на транспортните връзки до 2020 г. по новата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". 673 млн. евро са за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Едва след търговете за тази отсечка може да се договарят други в зависимост дали останат пари, става ясно от съобщението от Брюксел. В списъка на чакащите са 60 километра от "Хемус" от Ябланица до разклона за Ловеч и тунелът под връх Шипка.

Други 673 млн. евро отиват за жп проекти. С тях трябва да се модернизират и построят нови линии с дължина 190 км. За софийското метро са предвидени 425 млн. евро по европейската програма.

С обявеното в понеделник официално одобрение на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. в размер на близо 1.9 млрд.евро, от които 1.6 млрд.евро се дават от ЕС, стана ясно, че българската държава ще трябва да търси средства за осъществяване на грандиозните си строителни планове от другаде.

Финансиране може да се получи с нови заеми от Европейската инвестиционна банка, с пари от държавния бюджет, средства от публично-частно партньорство или от два нови европейски инструмента за инвестиции: Механизмът "Свързана Европа" и Планът "Юнкер".

За намирането на частни партньори за такива мащабни проекти обаче държавата трябва да гарантира някакво ниво на рентабилност, което значи не само въвеждане на ТОЛ-такси, но и увеличаване на тяхната стойност до нива, сравними с тези в Западна Европа.

Механизмът "Свързана Европа" има ограничен бюджет и търси максимална ефективност на проектите. Същото важи и за плана "Юнкер", за който дори все още няма осигурено финансиране.

Така единственият начин за осъществяване на магистралните проекти е използването на бюджетни средства или заеми, които ще ускорят увеличението на и без това бързо нарастващия държавен дълг на България.