Европейската комисия ще предложи днес да бъдат създадени еврооблигации - механизъм, който е възприеман от инициаторите си като средство за трайно решение на дълговата криза. В същото време обаче той разедини европейците и може да доведе до затягане на бюджетната дисциплина, информира Франс прес.


В "Зелена книга", с която АФП се сдоби, Европейската комисия отбелязва, че това обединяване на държавните заеми сред страните от еврозоната би могло бързо да смекчи сегашната криза. Така че, освен другите предложения, също насрочени за днес и предвиждащи да бъде засилено правото на контрол на ЕС върху приемането на националните бюджети на страните в криза или с прекомерен дефицит, ще става дума и за "укрепване на устойчивостта" на единната валута срещу бъдещи кризи.


В документа се съдържат три варианта. При "най-ефикасния" еврооблигациите ще заменят облигациите, издавани от различните страни от еврозоната, и ще се ползват с общи гаранции.


Вторият вариант предвижда да бъдат пуснат и еврооблигации, които ще се ползват с общи гаранции, но ще покриват само част от нуждите за рефинансиране на държавите, като те ще продължат да пускат емисии на национални облигации.


И при двата сценария обаче тези общи гаранции предполагат промени в Лисабонския договор, чийто член 125 съдържа клауза, според която сега страните сами трябва да поемат отговорността за финансовите си ангажименти.


Третият вариант предполага да се създадат еврооблигации, които също ще заменят частично националните облигации, но за които всяка страна членка този път ще трябва да осигурява гаранции в зависимост от съответния си дял в общия дълг. При този сценарий страните, чиито лихви по кредитите са по-високи, ще извлекат значително по-малка полза от страните, които имат по-висок кредитен рейтинг, според ЕК./ БТА