Родителите ще заделят средно по 354 лв., за да подготвят децата си за първия учебен ден. Сумата е с 13 на сто по-висока спрямо миналогодишната. Най-скъп обаче излиза ученикът в София и Бургас.

Така например

столичани ще похарчат средно около 407 лв.

около началото на учебната година, а варненци - с близо стотачка по-малко – 320 лв. Това сочат данни от проучване на кредитните карти Visa, проведено в десетте най-големи града в страната. Според него разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта.

Покупки за гимназисти между 9-и и 12-и клас са с около 24 на сто по-високи от средните и стигат до 440 лв. Майките и татковците на първолаци възнамеряват да отделят около 380 лв. за малчуганите си.

Най-скромни пък ще бъдат родителите на ученици от трети до шести клас, които ще похарчат 337 лв.

Всяко трето семейство пести дълго време, за да посрещне разходите за началото на учебната година. Друга една трета пък са достатъчно заможни, за да напазаруват на своя ученик. Точно

10 на сто разчитат на кредитните си карти

а 7% теглят банков заем, за да посрещнат разходите.

Все повече родителите избират да пазаруват онлайн за първия учебен ден – 30%. Това са най-вече майки и татковци на възраст между 36 и 45 и имат едно дете, което е първи или втори клас.

Родителите пазаруват онлайн най-вече обувки, дрехи и раници. Учебниците традиционно се плащат в брой. Едва 8% от майките и татковците ще използват електронни пари при закупуването им. Това вероятно се дължи на факта, че учебниците често се купуват от книжните борси или втора ръка от по-големите ученици.

Всяко пето семейство пък избира да разплати своя пазар около 15 септември чрез банкова карта. При онлайн пазаруването този дял е още по-висок – 50%.

Според проучването виртуалните магазини стават все по-популярни сред родителите от страната, отколкото сред софиянци.