Българската стопанска камара не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта "Белене", се посочва в становище на организацията до Народното събрание.

Според БСК не е налице обоснована дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, част от която следва да бъде и проектът АЕЦ "Белене".

България е посочена от Европейската комисия като пример за изкуствено поддържане на икономически и екологично неефективни централи, за които плащат потребителите.

Под въпрос към момента е необходимостта от нови електропроизводствени мощности за вътрешно потребление, особено като се има предвид, че българската електроенергийна система разполага със значителен свръхкапацитет за производство.

Ето защо държавата не трябва да се ангажира финансово в реализацията на проект за нова ядрена централа, а неговата реализация следва да се осъществи само на база частно участие, при отчитане на направените до момента инвестиции и стриктно съблюдаване на изискванията за безопасност.

Държавата и държавните дружества не трябва да се обвързват с изкупуване на енергията, произведена от ядрената централа, и бъдещи ценови условия за това.

Намесата на държавата на електроенергийния пазар следва да бъде ограничена само до случаите, когато има реална заплаха за недостиг на производствени мощности и за сигурността на снабдяването, заявяват още от БСК.