Българската стопанска камара възрази срещу идеята за въвеждане на in-house принцип при обществените поръчки в общините. Те ще се възлагат без търг или конкурс на кандидати, които са 200% собственост на възложителите /обикновено общините по места/.

Това води до елиминиране на конкуренцията, невъзможност за конкурентно определяне на цената и условията на договора за възлагане и, в резултат на това - до опасност от източване на бюджетни и обществени средства, негодува организацията на бизнеса.

В 7 пункта БСК изразява становището си по готвените промени Закона за обществените поръчки, с които се гласи да мине in-huse - проекта.

Наред с подкрепата за голяма част от идеите, камарата предлага приемането на утвърдена схема за провеждане на процедурите по възлагане на обществени поръчки, която ще отреже възможностите за корупционно договаряне, ще направи контрола по-ефикасен, а връзката между възложител и кандидат-изпълнител няма да се нарушава.

Камарата иска още плащането на свършена работа по обществени поръчки да се извърши до 1 месец след извършването й, а не както е досега.