Предлаганите промени в Закона за местните данъци и такси ще се отразят неблагоприятно върху бизнес климата и инвестиционната активност. Това се казва в позиция на БСК, изпратена до вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Симеон Дянков, до парламентарните групи и водещите комисии в Народното събрание.

Новият туристически данък по същество е нов имуществен данък, а не такса, обвързана с приходите от дейността. Според Българската стопанска камара чрез новата мярка ще се изземе прихода за съответния туристически сезон, особено в обекти със сезонно или слабо натоварване, при които не се постига висока заетост на легловата база. Трябва да се отчете, че туристическият отрасъл вече беше „наказан” с повишаването на ДДС за организирания туризъм с 28.5 процента (от 7 на 9 процентни пункта).

Във връзка с 80-процентното увеличение на данък „сгради” БСК припомня, че заедно с нарасналите през миналата година данъчни оценки върху активите, сериозно се увеличава данъчната тежест за бизнеса.

БСК от години настоява определянето на такса „смет” да не става на база активите на фирмите, а да се приложи европейският принцип (отразен и в българския Закон за опазване на околната среда) „замърсителят плаща”. Тази практика поставя бизнеса в дискриминирано положение, в противоречие с международните правни норми. БСК припомня, че таксите са „цена за услуга” и не може за една и съща услуга различните потребители да плащат различни такси. Нещо повече, съществуващата в момента норма не стимулира намаляването на генерираните отпадъци и ефективното прилагане на разделното събиране. БСК настоява да бъде въведена единна основа за определяне на таксата за битови отпадъци - само на база количество генерирани отпадъци.