Около 35 на сто от завършилите средно и висше образование през 2008 и 2009 година са заети в търговията, а още 13% - в търговията на едро. 16% от завършилите през 2009 г. са се насочили към ресторантьорството и още 2 % - към хотелиерството. Още около 6% са привлечени от дейностите по охрана и разследване, организиране на хазартни игри и други услуги за населението.

Това означава, че повече от 70% от завършващите висше образование се реализират в сферата на търговията и услугите, а строителството и производствените дейности привличат все по-малка част от младите хора.

Данните са от анализ на Българската стопанска камара, представен по време на дискусия за образованието в ефира на Дарик радио.

Образователната система изостава от изискванията на пазара на труда. Половината от студентите се обучават в направление „стопански науки и администрация”, а с всяка изминала  година намалява относителният дял на новоприетите студенти в технически науки и специалности. Това е предпоставка за интензивно застаряване на кадрите в промишлеността и води до сериозен риск за развитието на индустриалните производства през следващите години, посочи Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, създаден в рамките на проекта на БСК по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Друг притеснителен факт е, че е налице много рязък спад на относителния дял студентите в направление „здравеопазване”, които само за последните 5 години са намалели с над 50% (от 13.27 на 6.08% от всички студенти). Това, на фона на отлива от страната на медицински специалисти, води до реална опасност за нормалното функциониране на системата на здравеопазване и трудно може да бъде компенсирано в близко бъдеще.

Според Томов българските студенти постъпват в университетите не заради образованието, а заради дипломата за завършено образование. „Факт е, че много млади българи, които завършват средното си образование, напускат страната и отиват в чужбина, за да компенсират дефицитите на родното ни образование”, допълни представителят на БСК.