Управляващите подготвят промени в изборните закони. Ще бъдат предложени два варианта. Първият наподобява германската система, а вторият предвижда разделение на пропорционалните и мажоритарните листи в съотношение 50 на 50 като местата на кандидатите ще могат да бъдат размествани в зависимост от вота на местно ниво. Освен това се планира въвеждане на машинно гласуване, с което да бъдат предотвратени фалшификациите на бюлетини. Това съобщи по bTV зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Тя коментира и последните сметки за електроенергия на населението. Според нея няма логика те да се повишат, защото от 1 август официално токът е намален с 5%.

Слушах обяснения на ЕРП-тата, че това намаление няма да се усети толкова явно, защото се засичат два периода – част от юли и част от месец август. Въпреки това няма логика да бъде увеличена нито цената на ел.енергията, нито като цяло дължимата сума. Ако хората сравняват спрямо предишния период, имат пълното основание да кажат, че нищо не се е променило. Ако се окаже че при същото потребление те имат по-висока цена, това наистина е скандал. Това означава, че няма обяснение за едно решение на НС.

Ще инициирам незабавно заседание на комисията по гражданско общество, защото идеята е да обсъждаме точно проблемите на хората, заяви Манолова.

И на едно заседание на комисията по енергетика ще предложа на колегите да го направим заедно заседанието и да поканим представители на ЕРП-тата и ДКЕВР и да дадат обяснения на хората защо се получава това разминаване. Поемам личен ангажимент да направя всичко необходимо да бъде изяснено каква е причината за недоволството на хората, категорична е Манолова.

Тя допълни, че това е първото българско правителство, което точка по точка изпълнява програмата си.

За протестите Манолова коментира, че БСП нямат бюджет за организиране на протести. "БСП се издържа от членски внос, от държавна субсидия. В Кюстендил като организираме проява, хората си плащат. Има случаи и когато си разделяме разходите", допълни Манолова.

"БСП е най-готова за избори, ние в момента сме с най-мобилизирана подкрепа и от ляво мислещите хора и от тези, които чакат от това правителство да предприеме стъпки в интерес на техните семейства. Няма никакво съмнение, че ако сега има избори, БСП ще бъде първа политическа сила. За нас властта не е самоцел. Не мисля, че тласкането на страната в нови избори, ще доведе до промяна в парламентарното разпределение и че ще се отрази положително върху живота на хората. Имаме конкретен ангажимент, който сме поели. Протестът е изцяло политически, той е форма на открита политическа конфронтация", добави още Манолова.