Близо 900 000 души чакат яснота за данъчното облекчение за бедни. БСП призовава хората да си търсят парите въпреки липсата на движение по тълкувателния закон за ползване на отстъпката.

Въпреки наближаването на срока за подаване на данъчните декларации за 2014 г. неяснотата около ползване на данъчното облекчение за бедни остава на дневен ред. По внесения от БСП тълкувателен закон за това кой има право на тази отстъпка няма никакво движение, дори и в посока за заемане на ясна позиция за отхвърлянето му. В същото време разчетите на финансовото министерство показаха, че проблемът касае огромен брой българи, пише "Сега".

Според данните на МФ броят на хората, които отговарят на условието за максимален годишен доход от 4080 лв. за 2014 година, възлиза на 890 000. Всичките тези хора покриват подоходния критерий. Не е ясно обаче кои от тях отговарят на останалите условия - за вида на придобитите доходи. Съгласно настоящата редакция на законовите текстове право да ползват отстъпката имат само данъкоплатците, които са получавали единствено трудови доходи.

Те не следва да имат никакъв друг доход, включително и необлагаем като детски добавки, обезщетения за безработица и др. По прогнозни изчисления на НАП едва 10% от хората с доходи до 4 080 лв. покриват това изискване, тоест право на данъчно облекчение биха ползвали само 89 000 души. БСП настоява този ограничителен режим за ползване на облекчението да бъде отменен и отстъпката да може да се ползва и при получавани необлагаеми доходи.

"Няма движение по законопроекта, комисията по бюджет и финанси настоява да го гледа, но не знаем за кога ще бъде насрочен", коментира председателят на групата на БСП Михаил Миков. На фона на липсата на яснота депутати от БСП призовават хората да не се плашат от тълкуванията на закона и да си поискат отстъпката с подаване на данъчни декларации.