Опитът на БСП да реставрира отмененото данъчно облекчение за хората с ниски доходи получи изненадващо подкрепа в социалната комисия в НС. Левицата успя да прокара текстовете с гласовете на ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. ГЕРБ и Реформаторите гласуваха "против" и "въздържал се". Не е ясно дали други комисии в НС като тази по бюджет и финанси ще го подкрепят и какво ще е разпределението на гласовете в зала, пише "Сега".

Според предложението на БСП хората с минимален трудов доход ще могат да си възстановят през 2016 г. авансово удържания им за т.г. подоходен данък. За целта работещите трябва да са получили максимум 4444 лв., или сбора от месечните минимални заплати за страната за годината. Това е втори опит на БСП да прокара данъчното облекчение, след като тази година данъчното облекчение катастрофира заради неработещи законови текстове и от него поискаха да се възползват едва 1% от близо 890 000 българи, които покриват критерия за минимален доход. БСП направи опит да измени текстовете чрез приемане на тълкувателен закон, но така и не успя да получи подкрепа за това.

Сега левицата иска да се поправи, като предлага облекчението да бъде въведено със задна дата за настоящата 2015 г. "Облекчението ще засегне около 300 хил. работещи българи с минимални доходи. Така те ще могат да получат обратно парите, които са платили като данъци през настоящата 2015 г.", коментира депутатът от БСП Георги Гьоков. "Разходът за това данъчно облекчение за държавата ще бъде в размер на около 130 млн. лв. и той ще е за бюджета през 2016 г. Тоест ние не проявяваме популизъм да предложим корекции на бюджета за тази година", аргументира се и Корнелия Нинова от БСП.

От управляващото мнозинство не изразиха аргументи по същество срещу законопроекта на БСП встрани от забележките, че подобни промени следва да се приемат в рамките на бюджетната процедура.

Добрите намерения на левицата за възстановяване на авансово удържания данък върху доходите от 2014 г. катастрофираха заради силно ограничителния характер на гласуваните от парламента текстове. Така се оказа, че облекчението не може да се ползва, ако служителят е получавал необлагаеми доходи извън тези по трудовото си правоотношение.