Нова тенденция на пазара на фалшиви банкноти забелязват специалистите у нас. Големите банки все по-често засичат ментета на банкноти от 50 лева, най-вече на тези емисия 2006 г.

Така суперментетата на 50-олевките са на път да изместят от първото място в класацията на най-фалшифицираните пари традиционния от години лидер - банкнотите от 20 лева.

Една от причините фалшификаторите да се ориентират към все по-едри каймета е растящата инфлация, коментират експерти. Няма обаче пряка връзка между общото количество фалшиви пари в обращение и поскъпването на живота. По-скоро в рамките на всяка година има периоди на пикови стойности за разпространението на ментета.

Броят на фалшивите пари, които засичаме, се увеличава по Коледа и Великден, както и през летния отпускарски сезон, каза специалист в голяма българска банка, пожелал анонимност.

На 17 март БНБ сигнализира за засичането на непознат до момента фалшификат на банкнотата от 50 лева. Суперментето е от ново поколение. При него са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват от населението и касиерите в търговската мрежа - релефен печат, холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка. Има дори частична имитация на УВ изображенията, микротекстовете, както и на мастилото с променящ се цвят на лицевата страна на банкнотата, обясниха от централната банка.

Около месец след първия сигнал за новия фалшификат българските банки засичат такива ментета почти всеки ден, съобщиха експерти от големите трезори. Трудно е обаче да се каже къде в страната се намират “огнищата”. Специалистите твърдят, че те бързо се разпространяват из цялата страна. Според тях преправената банкнота вече се конкурира по обеми с текущо засичаните ментета на 20 лева. Все още епизодично се появяват и имитации на дребните купюри от 2 и 5 лева.

За съжаление е почти невъзможно хора без специална подготовка да разпознаят суперфалшификата, коментираха специалисти.

През лятото по морските ни курорти ще има нов пик в разпространението на фалшиви пари, прогнозираха експерти. Един от класическите методи на измамниците е да плащат за дребни покупки с едри банкноти. Така срещу ментетата те получават оригинални пари.

Банките са задължени да предават иззетите от тях фалшиви пари в БНБ. Централната банка разпространява тримесечна статистика за заловените ментета. Оттам обаче отказват всякакъв коментар за текущата ситуация. Затова и досега няма официални данни за наплива на новите суперментета на 50 лева.

Според актуалните данни през последното тримесечие на 2010 г. в Националния център за анализ към БНБ са регистрирани и задържани общо 3670 броя неистински български банкноти. Спрямо предходното тримесечие (от юли до септември) броят им се е увеличил с 204,3%. Причината за това е именно голямото харчене по Коледа и Нова година.

Общо за цялата минала година аналитичният център в централната банка е регистрирал 10 329 ментета на български банкноти. Те обаче са с 4455 броя, или 30,13 на сто по-малко спрямо 2009 г.

Според експерти по сигурността при криза се увеличава размерът на сивата икономика и расте престъпността. Спадът на засечените фалшиви пари през 2010 г. спрямо предходната година може да се използва и като индикатор за излизане на България от кризата.